Eindloze transportbanden

Eindloze transportbanden

De uiteinden van een transportband aan elkaar vastmaken wordt ook wel eindloos maken genoemd, de verschillende methoden hiervoor zijn toepasbaar op zowel kunststof als rubber transportbanden. Methoden die hiervoor werkzaam zijn, zijn mechanische verbinder, warm vulkaniseren en koud verlijmen.

Transportband eindloos maken met mechanische verbinder.

Eindloos maken kan met een mechanische verbinder. De verbinder wordt met krammen of een schroefverbinding aan het uiteinde van de transportband gemonteerd. Het grote voordeel van riemverbinders ten opzichte van andere verbindingen is dat de transportband snel vervangen kan worden, waardoor stilstand tijd beperkt wordt. Ook is het gemakkelijker eindloos maken omdat er beperkt speciaal gereedschap voor nodig is.

Wanneer voor riemverbinders wordt gekozen, zijn riemverbinders van de beste kwaliteit aan te raden. Riemverbinders van bewezen merken zijn onder andere Flexco en MLT. De meest gebruikte typen riemverbinders in rubber transportbanden zijn:

De keuze welke riemverbinder het beste past op welke transportband is afhankelijk van onder andere de dikte van de band. Daarnaast kan gekozen worden voor riemverbinders vervaardigd uit staal, kunststof of RVS.

Transportband eindloos maken door middel van warm vulkaniseren ( warme las)

Een transportband kan eindloos gemaakt worden door middel van warm vulkaniseren. Hierbij wordt de transportband aan beide kanten voorbereid door aan de ene kant de onderlaag, en aan de andere kant de bovenlaag te pellen en vervolgens op elkaar vast te lijmen. De transportband met lijm wordt verhit zodat beide lagen op elkaar smelten.

Lassen door middel van warm vulkaniseren is de standaard verbinding welke door onze specialisten wordt toegepast. Ervaring leert dat warm vulkaniseren de meest duurzame verbinding voor zowel rubber als kunststof transportbanden is, dat geldt voor zowel de levensduur en sterkte van de las. Direct na vulkaniseren kan de installatie gespannen, gestuurd en in bedrijf genomen worden.

Transportband lassen door middel van koud vulkaniseren ( koude las)

Transportbanden kunnen ook eindloos gemaakt worden m.b.v. “koud vulkaniseren”. Dan wordt de transportband aan beide kanten gepeld zodat onderlaag en bovenlaag precies op elkaar passen. Vervolgens wordt de transportband voorzien van een laag lijm en stevig op elkaar gedrukt. Een koude las wordt gebruikt op plaatsen waar een warme las en riemverbinder niet mogelijk zijn.

Wat is de beste keuze?

Of men een mechanische verbinder, warme las of koude las gebruikt om een transportband eindloos te maken is afhankelijk van verschillende factoren zoals;

  • Het te transporteren product;
  • De benodigde treksterkte van de transportband;
  • De dikte van de transportband;
  • Ruimte rondom de transportband;

Indien mogelijk wordt altijd gekozen voor warm vulkaniseren, omdat dit de duurzaamste methode is. Indien er geen ruimte is voor een pers, is koud vulkaniseren een passende oplossing. Het eindloos maken van een transportband door middel van een riemverbinder is kostentechnisch het meest interessant. Echter heeft een riemverbinder de laagste treksterkte. Daarnaast moet deze onderhouden worden en is niet slijtvast.

Onze technisch adviseurs geven u graag advies over welke eindloze transportband het beste presteert in uw specifieke situatie. Wagensveld BV levert kettingbanden voor verschillende toepassingen. Wilt u meer informatie over onze kettingbanen ontvangen? Neem contact op met onze specialisten.